Camphuisen te Zevenaar
Camphuisen in Zevenaar is een nog steeds bewoond edelmanshuis. Het is een twee verdiepingen hoog, rechthoekig gebouw, gedekt door een schilddak. Op het dak staat een gesloten dakruiter. Op het dak is aan de voorzijde ter hoogte van de ingangspartij een dakkapel aangebracht. Aan de achterzijde is een uitbouw aanwezig, waarop eveneens een dakkapel is aangebracht. Waarschijnlijk is het eenvoudige huis, zoals het er nu staat, een deel van een huis dat vroeger veel groter is geweest. Aan de hoogte en plaatsing van de ramen aan de rechterzijde van de voorgevel, is te zien dat het huis in feite uit twee verschillende gedeelten bestaat. Camphuisen is rondom omgracht, er is geen brug (meer) aanwezig, maar men kan het huis bereiken via een dam in de gracht. Het huis wordt omzoomd door hoog opgaand geboomte.
Camphuisen kan bogen op een hoge ouderdom. Het toenmalige huis werd al voor het jaar 1500 gebouwd door een lid van het geslacht Camophuisen. Waarschijnlijk was dat een lid van de familie die op het huis Babberich resideerde, want het land waarop Camphuisen is gebouwd, behoorde toen bij het huis Babberich. Zoals dat in die tijd vaker voorkwam, ging de nieuwe bewoner zich noemen naar zijn nieuw gebouwde bezit.
Een erfdochter brengt Camphuisen in het bezit van de familie van Heerdt, die destijds nog van Heerde heette, Deze familie blijft lange tijd eigenaar van Camphuisen. In het begin van de negentiende eeuw wordt het huis verkocht aan Frans Josef Aloyisius de Nerée tot Babberich. Het huis is thans nog steeds in het bezit van deze familie.
In één van de gelijkvloerse kamers is een alliantiewapen aanwezig van Palick van Heerde, die in 1763 trouwde met Sofia van Keppel; hij was officier en daarom werd dit wapen voorzien van verschillende krijgstrofeeën. In de andere kamer op de benedenverdieping is het wapen van Camphuisen op de schoorsteenmantel aangebracht. Op de voorgevel kunnen we het jaartal 1578 aantreffen.
Toen Camphuisen in het bezit kwam van de familie de Nerée tot Babberich is het oude huis vermoedelijk grondig verbouwd, want het huidige huis bestaat voor een groot deel uit negentiende eeuws muurwerk, hoewel er ook nog 16e eeuws muurwerk aanwezig is. Het oude huis heeft waarschijnlijk nog een toren gehad, die bij de verbouwingen destijds helaas is verdwenen.
Na de Tweede Wereldoorlog werd het huis opnieuw intensief gerenoveerd.
Omdat het huis Camphuisen bewoond wordt, is het niet te bezichtigen. Ook van de weg af is het alleen uit de verte te zien. Camphuisen ligt rechts van de weg, die van Zevenaar naar Babbericht voert, juist voor de rotonde, waar een weg afbuigt naar Herwen en Lobith. Ook van deze weg af is Camphuisen, direct na de rotonde, zichtbaar.